A Tantervi követelmények fogalmairól itt olvashatsz

Jelmagyarázat:MK - mérföldkő;TT - tantárgy;Kötelező - megnevezés vastagon szedve;Kötelezően választható - megnevezés normál módon szedve;Szabadon választható - megnevezés dőlten szedve;Szakirányon kötelező mérföldkő - megnevezés dőlt vastagon szedve;++: ismételten felvehető;<< - kurzusfelvétel előfeltétele;~~ - párhuzamosan felveendő;@@ - vizsga előfeltétele;0,1,... - ajánlott félév(ek) és kredit

Szegedi Tudományegyetem,SZÉF Szegedi Élelmiszeripari Főisk. Kar,Élelmiszertudományi Tanszék,Főiskolai szakirányú továbbképzés,2006.03.10 10:47:29

Élelmiszeripari higiénia szakmérnök (LHSZ_A)

Oklevél:,Levelező tagozat,120 kredit, 4 félév,nem tanárképes, nem párosítható
MKTTTantárgyelem01234
MK-LEHSZ Élip. higiénia szakmérnök; Teljesítendő:min. 120k
LEHSZA010 Alapozó tárgyak;teljesítendő min. 35k
LEHSZA011 Élelmiszeripari mikrobiológia,SZÉF Előadás, félévre 34 óra,koll
10


LEHSZA012 Élelmiszeripari környezetvédelem alapjai,SZÉF Előadás, félévre 18 óra,koll
6


LEHSZA013 Élelmiszer-biztonsági program,SZÉF Előadás, félévre 20 óra,koll
8


LEHSZA014 Számítógépes kommunikáció,SZÉF Előadás, félévre 12 óra,m3
3


LEHSZA015 Vállalati gazdaságtan,SZÉF Előadás, félévre 10 óra,m3
2


LEHSZA016 Általános higiénia,SZÉF Előadás, félévre 16 óra,koll

6

LEHSZA020 Szakismereti tárgyak I.;teljesítendő min. 44k
LEHSZA021 Termelési ellenőrzési rendszer - HACCP, IFS, BRC,SZÉF Előadás, félévre 18 óra,m3

6

LEHSZA022 Élelmiszerek és csomagoló anyagok toxikológiája,SZÉF Előadás, félévre 25 óra,koll

10

LEHSZA023 Személyi higiénia,SZÉF Előadás 12 óra,m3

3

LEHSZA024 Korszerű táplálkozás,SZÉF Előadás, félévre 14 óra,m3

2

LEHSZA025 Környezetvédelmi menedzsment,SZÉF Előadás, félévre 14 óra,koll


4
LEHSZA026 Integrált irányítási rendszerek,SZÉF Előadás, félévre 20 óra,koll


8
LEHSZA027 Kockázatelemzés az élelmiszeriparban,SZÉF Előadás, félévre 16 óra,koll


6
LEHSZA028 Hatósági ellenőrzés,SZÉF Előadás, félévre 12 óra,koll



5
LEHSZA030 Jogi ismeretek;teljesítendő min. 10k
LEHSZA031 Jogi szabályozás,SZÉF Előadás, félévre 12 óra,koll



5
LEHSZA032 Környezetvédelmi jog,SZÉF Előadás, félévre 12 óra,m3



5
LEHSZA040 Szakismereti tárgyak II.;teljesítendő min. 27k
LEHSZA041 Élelmiszer technológiai higiénia,SZÉF Előadás, félévre 14 óra,m3


6
LEHSZA042 Biotechnológia aktuális kérdései,SZÉF Előadás, félévre 16 óra,m3


6
LEHSZA044 Genetikailag módosított szervezetek alkalmazási kérdései,SZÉF Előadás, félévre 8 óra,m3


3
LEHSZA046 Üzemterületek és berendezések higiéniája,SZÉF Előadás, félévre 14 óra,koll



8
LEHSZA048 Takarítási, fertőtlenítési technológia,SZÉF Előadás, félévre 8 óra,m3



4
LEHSZA050 Választható tárgyak;teljesítendő
LEHSZA051 Új minőségbiztosítási rendszerek,SZÉF Előadás, félévre 5 óra,m3



4
LEHSZA052 Hatósági élelm. ell. 2.,SZÉF Előadás, félévre 12 óra,m3



4
LEHSZA060 Diplomatervezés-, készítés;teljesítendő
LEHSZA061 Diplomatervezés-, készítés,SZÉF Előadás, félévre 30 óra,m2



0

Mérföldkövek

Mérföldkő-struktúra

MK-LEHSZ Élip. higiénia szakmérnök
  • A mérföldkő teljesítése kötelező
  • Kötelező tantárgyak száma 5.
  • Kötelezően választható tantárgyak száma 1.
  • A mérföldkő tárgyaiból legalább 120 kredit összegyüjtése
  • A kötelező tantárgyak teljesítése
  • Szakterületi tárgyak részletes felsorolása

    LEHSZ Élelmiszeripari higiénia szakmérnök modul

    LEHSZA010 Alapozó tárgyak
    Felelős tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    Teljesítendő: min. 35 kredit
    LEHSZA011 Élelmiszeripari mikrobiológia SZÉF Előadás Kötelező 34 óra / 10 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Kollokvium
    Javasolt felvétele: a képzés 1. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    LEHSZA012 Élelmiszeripari környezetvédelem alapjai SZÉF Előadás Kötelező 18 óra / 6 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Kollokvium
    Javasolt felvétele: a képzés 1. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    LEHSZA013 Élelmiszer-biztonsági program SZÉF Előadás Kötelező 20 óra / 8 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Kollokvium
    Javasolt felvétele: a képzés 1. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    LEHSZA014 Számítógépes kommunikáció SZÉF Előadás Kötelező 12 óra / 3 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Minősítés háromfokozatú
    Javasolt felvétele: a képzés 1. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    LEHSZA015 Vállalati gazdaságtan SZÉF Előadás Kötelező 10 óra / 2 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Minősítés háromfokozatú
    Javasolt felvétele: a képzés 1. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    LEHSZA016 Általános higiénia SZÉF Előadás Kötelező 16 óra / 6 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Kollokvium
    Javasolt felvétele: a képzés 2. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    Leírás
    Az egészségi állapotot befolyásoló természeti és társadalmi tényezők. Élelmiszer eredetű és/vagy azzal terjedő fertőző betegségek és megelőzésük. Az élelmiszerekben lévő természetes és mesterséges egészségkárosító anyagok, toxikus hatásuk mechanizmusa, megelőzése. Az élelmiszergyártással és árusítással kapcsolatos egészségügyi előírások. Az élelmiszergyártás és árusítás során fellépő foglalkozási megbetegedések és azok prevenciója.
    LEHSZA020 Szakismereti tárgyak I.
    Felelős tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    Teljesítendő: min. 44 kredit
    LEHSZA021 Termelési ellenőrzési rendszer - HACCP, IFS, BRC SZÉF Előadás Kötelező 18 óra / 6 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Minősítés háromfokozatú
    Javasolt felvétele: a képzés 2. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    Leírás
    A HACCP fogalma. A rendszer alapelvének ismertetése, fogalmak tisztázása. A rendszer kialakításának folyamata. Szakáganként egy termék HACCP tervének elkészítése: folyamatábra: elkészítése, veszélyelemzés, megelőző eljárások meghatározása, CCP kijelölése a döntési lépcső alján, a HACCP-ra leírni a kritikus határértékeket, felügyelő módszereket, helyesbítő tevékenységeket.
    LEHSZA022 Élelmiszerek és csomagoló anyagok toxikológiája SZÉF Előadás Kötelező 25 óra / 10 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Kollokvium
    Javasolt felvétele: a képzés 2. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    Leírás
    Mikotoxinok definíciója, rendszerezése, preharvest és postharvest keletkezése, a toxintermelés molekuláris biológiai alapjai. Mikotoxinok kimutatási módszerei, különös tekintettel az immunkémiai módszerekre. Prevenció, mikotoxinok dekontaminálása.
    LEHSZA023 Személyi higiénia SZÉF Előadás Kötelező 12 óra / 3 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Minősítés háromfokozatú
    Javasolt felvétele: a képzés 2. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    Leírás
    Az ÁNTSZ szerkezete, felépítése, szerepe az élelmiszeripari üzemek higiénés szemléje során. A személyi higiénia fogalma. Az emberi test gyakoribb baktériumai az élelmiszertermelés eltérő iparágaiban. Kórokozó mikroorganizmusok az ember szervezetében illetve munkakörnyezetében. Ételfertőzések, ételmérgezések és ezek esetén követendő eljárások.
    LEHSZA024 Korszerű táplálkozás SZÉF Előadás Kötelező 14 óra / 2 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Minősítés háromfokozatú
    Javasolt felvétele: a képzés 2. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    Leírás
    A táplálkozási alapfogalmak, a táplálkozás biokémiája, a táplálék fő összetevői. Alapvető élelmiszerek. Életmód és egészség (táplálkozás és egészség, a táplálkozás hasznosulásának szintjei, a táplálkozás hatása az immunrendszerre, táplálkozás és allergia, a táplálkozás szerepe egyes betegségek megelőzésében). Táplálkozási módok. Az egészséges táplálkozás (egyes életszakaszok táplálkozási sajátosságai, élelmiszer útmutató, étrend, étkezési tanácsok).
    LEHSZA025 Környezetvédelmi menedzsment SZÉF Előadás Kötelező 14 óra / 4 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Kollokvium
    Javasolt felvétele: a képzés 3. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    LEHSZA026 Integrált irányítási rendszerek SZÉF Előadás Kötelező 20 óra / 8 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Kollokvium
    Javasolt felvétele: a képzés 3. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    LEHSZA027 Kockázatelemzés az élelmiszeriparban SZÉF Előadás Kötelező 16 óra / 6 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Kollokvium
    Javasolt felvétele: a képzés 3. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    Leírás
    Környezeti eredetű veszélyforrások. Vegyi anyagok hatása a szervezetre. Élelmiszerekben előforduló káros anyagok és azok hatása. Levegőből eredő veszélyforrások. Talajból eredő veszélyek. Az ISO 9000 és az ISO 14 000 összehasonlítása a csoportok ismertetése. A Környezetvédelmi Irányítási Kézikönyv részletes ismertetése.
    LEHSZA028 Hatósági ellenőrzés SZÉF Előadás Kötelező 12 óra / 5 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Kollokvium
    Javasolt felvétele: a képzés 4. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    Leírás
    A higiénikus feladata a termelésben és az adminisztráció területén. A hatósági ellenőrzés szintjei: a hatósági ellenőrzés tárgykörei, helykijelölés, üzemtervek, épületek, berendezések, technológiai műveletek, nyersanyagok, félkész és késztermékek, raktározás, szállítás, ivóvíz, az üzem önellenőrzési rendszerei (ISO, HACCP) működésének ellenőrzése.
    LEHSZA030 Jogi ismeretek
    Felelős tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    Teljesítendő: min. 10 kredit
    LEHSZA031 Jogi szabályozás SZÉF Előadás Kötelező 12 óra / 5 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Kollokvium
    Javasolt felvétele: a képzés 4. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    Leírás
    A környezetvédelmi jog szabályozás előzményei. Az Európai Unió környezetvédelmi szabályozásának szintjei és eredményei. A magyar környezetvédelmi szabályozás jelenlegi rendszere, helyzete. Jogharmonizáció az EU környezetvédelmi szabályozásához. A környezeti hatásvizsgálat és felülvizsgálat. Önkéntes teljesítményértékelés. Ágazati környezetvédelmi szabályozás. A gazdálkodó szervezetek környezetvédelmi szabályai. Környezetvédelmi Kézikönyv.
    LEHSZA032 Környezetvédelmi jog SZÉF Előadás Kötelező 12 óra / 5 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Minősítés háromfokozatú
    Javasolt felvétele: a képzés 4. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    LEHSZA040 Szakismereti tárgyak II.
    Felelős tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    Teljesítendő: min. 27 kredit
    LEHSZA041 Élelmiszer technológiai higiénia SZÉF Előadás Kötelező 14 óra / 6 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Minősítés háromfokozatú
    Javasolt felvétele: a képzés 3. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    LEHSZA042 Biotechnológia aktuális kérdései SZÉF Előadás Kötelező 16 óra / 6 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Minősítés háromfokozatú
    Javasolt felvétele: a képzés 3. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    LEHSZA044 Genetikailag módosított szervezetek alkalmazási kérdései SZÉF Előadás Kötelező 8 óra / 3 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Minősítés háromfokozatú
    Javasolt felvétele: a képzés 3. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    LEHSZA046 Üzemterületek és berendezések higiéniája SZÉF Előadás Kötelező 14 óra / 8 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Kollokvium
    Javasolt felvétele: a képzés 4. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    LEHSZA048 Takarítási, fertőtlenítési technológia SZÉF Előadás Kötelező 8 óra / 4 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Minősítés háromfokozatú
    Javasolt felvétele: a képzés 4. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    LEHSZA050 Választható tárgyak
    Felelős tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    Teljesítendő:
    LEHSZA051 Új minőségbiztosítási rendszerek SZÉF Előadás 5 óra / 4 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Minősítés háromfokozatú
    Javasolt felvétele: a képzés 4. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    LEHSZA052 Hatósági élelm. ell. 2. SZÉF Előadás 12 óra / 4 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Minősítés háromfokozatú
    Javasolt felvétele: a képzés 4. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    LEHSZA060 Diplomatervezés-, készítés
    Felelős tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék
    Teljesítendő:
    LEHSZA061 Diplomatervezés-, készítés SZÉF Előadás Kötelező 30 óra / 0 kredit
    A tárgyelem nem ismételhető. Teljesítés módja: Aláírással (teljesítette)
    Javasolt felvétele: a képzés 4. félévében. Kurzushirdető tanszék: Élelmiszertudományi Tanszék