SZTE-STUD SZTE-STUD
csik
Bevezető
A szerver szolgáltatásai
A szolgáltatások igénybevételének módja
A szolgáltatások igénybevételének rendje


A szerver szolgáltatásai

Az SZTE STUD szolgáltatja az egyetemi tanulmányokhoz kapcsolódó standard levelezési és honlap közzétételi lehetőséget egyetemünk hallgatói számára. A szervernek nem feladata az egyes tantárgyak keretében kiadott vagy szakdolgozat/diplomamunka készítésekor felmerülő speciálisabb igények kielégítése. Ez utóbbiakhoz az adott tantárgyat illetve szakdolgozati/diplomamunka témát meghirdető egységnek kell a szükséges feltételeket biztosítania.

Az Egységes Tanulmányi Rendszer ("villanyindex") bizonyos tájékoztató anyagai ezen a szerveren találhatók meg, de az ETR használata, az oda történő regisztráció egy másik szerveren történik. Az SZTE STUD csupán átjárást biztosít az ETR-be.

A szolgáltatások igénybevételének módja

A szolgáltatások a www.stud.u-szeged.hu web címről érhetők el. Azok használatához frame-eket, javascriptet és https protokollt is használni tudó böngészőre van szükség. Ilyen a Netscape 4.0 vagy magasabb verzió, Internet Explorer 4.0 vagy magasabb verzió, Opera 5.0 vagy magasabb verzió. A levelezés ssl-t támogató lynx-szel is használható, de eléggé kényelmetlen.

A szolgáltatások igénybevételének rendje

Az SZTE STUD saját szolgáltatásainak igénybevételéhez a hallgatóknak először regisztrálniuk kell magukat a szerveren. Az azonosításhoz a teljes nevet, édesanya leánykori nevét és a születési dátumot kell megadni. Ha ezek megegyeznek az SZTE nyilvántartásában szereplőkkel (figyeljünk rá, hogy például a több keresztnevűek valóban az összes keresztnevüket megadják), akkor a hallgató weben keresztül megkapja a szerver használatához szükséges azonosítóját, jelszavát és egy aliast. Ha valamilyen hiba miatt nem sikerül az online regisztráció, akkor az Informatikai Szolgáltató Központ Help Desk szolgálatához kell segítségért fordulni, a hallgatói jogviszonyt hitelt érdemlően igazoló okmány bemutatásával.

Az SZTE STUD-ra érvényes azonosító hallgatók esetében hxyyyyy alakú, ahol x és y számjegyek. Az azonosító és a jelszó szolgál arra, hogy a hallgató a szerver azonosítást igénylő szolgáltatásait (levelezés, honlap közzététel) igénybe tudja venni.
Mivel ez az azonosító eléggé személytelen, ezért kap mindenki egy aliast. A külvilág felé elsősorban az alias jelenik meg, hiszen a levelezési cím alias@stud.u-szeged.hu, az egyéni honlap web címe (URL-e) pedig www.stud.u-szeged.hu/alias alakú lesz.
Az aliasok a következőképpen néznek ki: ékezetek nélküli vezetéknév, utána egy pont, ékezetek nélküli keresztnév. Ha több keresztnév van, azokat szintén egy-egy újabb pont után hozzáfűzzük az aliashoz. Például Szalámi Ödön István aliasa: Szalami.Odon.Istvan
Az azonos nevű hallgatók esetében az alias végére egy .sorszám is kerül, így téve azt egyedivé. Ha például két Szalámi Ödön István nevű hallgató van, akkor az egyikük aliasa Szalami.Odon.Istvan.1, a másikuké pedig Szalami.Odon.Istvan.2 lesz. Indokolt esetben az Informatikai Szolgáltató Központ Help Desk szolgálatánál kérhető az alias megváltoztatása.

Az egyes szolgáltatások használatba vétele előtt javasoljuk a Tanácsok menüpont áttekintését.

 

Informatikai Szolgáltató Központ Help Desk szolgálat
Telefon: 544-227, email: webmaster@stud.u-szeged.hu


© Szegedi Tudományegyetem 2001-2016